VisitNordsjælland
Mørk cykel set bagfra

Regler, tips og triks til sykkelturen

Det er flere ting du bør tenke på når du skal ta deg rundt på sykkel.

I Danmark har vi en sykkelkultur som de fleste kan misunne oss – storbyene våre er små, terrenget er flatt og det danske landskapet er vakkert. Med 12 000 km med sykkelruter på kryss og tvers over landet er du sikret en uforglemmelig sykkelferie i Danmark.

Regler

Utstyr Skal du ut på veien, må sykkelen din ha ringeklokke, én hvit refleks som er synlig forfra, gule reflekser på pedalene, én gul refleks på eikene på hvert hjul (eller hvite reflekterende dekk- eller felgsider) og én rød refleks som peker bakover. Etter mørkets frembrudd må du ha en forlykt med hvitt eller gult lys og en rød baklykt.

En sykkelvogn med to hjul skal ha to hvite reflekser foran, to røde reflekser bak og to gule reflekser på hver side. Etter mørkets frembrudd skal sykkelvognen ha en rød baklykt midt bakpå eller på venstre side.

Transport av barn på sykkelen

Er du over 15 år, kan du ha opp til to barn under 8 år på sykkelen din. I sykkelvogner som er særlig beregnet for barn kan du transportere inntil to barn, uansett alder. Enten barna sitter foran, bakpå eller i sykkelvogn, skal de alltid være fastspent. For en såkalt halvsykkel, dvs. en halv barnesykkel som spennes etter en voksensykkel, gjelder samme regler som for en sykkelvogn.

Sykkelhjelm

Per 2015 er ikke sykkelhjelm påbudt, men vi vil på det sterkeste råde deg til å beskytte hodet med en sykkelhjelm. Her kan du lese mer om lover og regler for syklister.

 

Finn veien

De danske kirketårnene stikker opp av landskapet og er supe landemerker hvis du ikke har GPS (eller signal) eller ikke finner veien ved hjelp av kartet. Ved kirkene er det også ofte vannkraner og toaletter som du kan benytte. Bruk ev. vår Google Maps, som du kan laste ned til telefonen din så du ikke trenger å bekymre deg for å komme deg på nett dypt inne i skogen.

Utover det er det verdt å tenke på at man kommer langt med et smil og noen vennlige ord. Si gjerne hei når du passerer noen eller noen passerer deg. Snakk gjerne med folk – det kan jo være at de har et fantastisk tips til andre steder å besøke med sykkel.

Før turen

Avstem forventningene. Vær sikker på at dere alle har samme type tur i tankene – hvis noen vil på en spreking-tur og noen på kosetur, kommer minst én av dere til å få en dårlig opplevelse. Ta nok pauser, og husk å stoppe og nyte livet og turen. Det forebygger både støle muskler og gjør turen bedre. Planlegg gjerne pausene, men ta også ekstra pauser etter behov.

Voksne sykler i ca. 15 km/t og barn i 8 km/t.

Gjør sykkelen klar før dere drar av sted – det er dumt å sykle med feil innstillinger som kan gi skader eller sliter unødig på muskler og ledd. Hvis du er i tvil om innstillingene på sykkelen din, kan dere ta med unbrakonøkler eller sykle en kort tur før dere legger ut på lengre turer.

Og husk, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Dette gjelder spesielt på sykkeltur, siden det er lett å bli for varm eller for kald hvis du ikke kler deg riktig.

Vi anbefaler sko med stive såler, behagelige bukser uten for mange lag i baken, trøyeskift og ekstra klær. Husk også snacks, vann, solkrem – og mobilen, selvfølgelig. Lappesaker er også kjekt å ha hvis uhellet skulle være ute.